Boeken

Herinneringen

Een hele lieve collega zegt altijd: “Iets is altijd ergens goed voor.” Gelijk heeft ze. Je ziet het niet altijd direct, maar het doel van alles komt uiteindelijk in zicht. Dat familiegedoe nog niet hoor, maar de onrust die het in mij veroorzaakt, maakt dat ik weer ga graven in herinneringen. Gelukkig heb ik veel herinneringen hier op het blog vastgelegd.

Bovendien ligt daar nog steeds het project ‘Boek’. Een bestseller zal het niet worden, maar als ik de geschiedenis van ons gezin vanuit mijn perspectief kan beschrijven, zal ik gelukkig zijn.

Maar first things first. Omdat ik nogal ondersteboven was van hoe volwassenen met elkaar omgaan, wilde ik mijn laatste blog uitprinten en opsturen met de kerst. Waarom met de kerst? Geen idee, dat kwam zomaar in me op. Ik heb uiteindelijk niet gewacht tot de kerst. In overleg met zuslief heb ik het gewoon gedaan. Wat er ook van moge komen. Maar onder het mom van practice what you preach, vond ik dat ik in ieder geval feedback moest geven.

Moest? Ja. In elke opleiding die ik heb gedaan, kwam namelijk het Johari-venster ter sprake. Heel in het kort:

De vier kwadranten

Het Johari-venster heeft vier kwadranten:

  Bekend aan jezelf Onbekend aan jezelf
Bekend aan anderen Open Ruimte Blinde Vlek
Onbekend aan anderen Verborgen Gebied Onbekend gebied
  • De open ruimte is aan beiden bekend, hier kan over gecommuniceerd worden.
  • De blinde vlek is wel bekend aan anderen, maar niet aan jezelf. Voorbeelden hiervan zijn als iemand vaak een bepaald stopwoord gebruikt, of als iemand een slechte adem heeft.
  • Het verborgen gebied houden mensen bewust verborgen voor anderen.
  • Het onbekende gebied is zowel voor jezelf als voor anderen onbekend, en daarmee geen onderwerp van communicatie.

Gebruik van het Johari-venster

Het Johari-venster geeft zicht op waarover je communiceert en hoe je je aan anderen presenteert. In het algemeen is het in een vertrouwde relatie goed om de open ruimte zo groot mogelijk te maken. Dat kan op twee manieren:

  • door feedback te vragen van anderen verschuift ruimte van de blinde vlek naar de open ruimte, en
  • door open te communiceren verschuift ruimte van het verborgen gebied naar de open ruimte

Je hoeft echter niet alles blindelings te communiceren. Het kan handig zijn om bepaalde zaken (nog) niet te communiceren, bijvoorbeeld als het gaat om

  • vertrouwelijke informatie, waarbij je niet zeker bent of de ander dit voor zich kan houden,
  • zaken waarvan je inschat dat de ander er niet (goed) overweg mee kan, of
  • als het de ander niet aangaat, bijvoorbeeld het vrijgeven van seksuele geaardheid of geloof tijdens een sollicitatiegesprek.

Kortom: aan de hand van het Johari-venster kom je te weten welke eigenschappen van jou openbaar zijn en welke eigenschappen niet.

Dus ja, ik vond ik dat ik in ieder geval feedback moest geven. Ik heb het namelijk niet ontvangen en zoals je in het venster ziet, blijft communicatie dan altijd lastig. Om te voorkomen dat de ander in eenzelfde situatie komt, geef ik (graag) feedback.

schermafbeelding-2016-11-10-om-21-05-33Onverwacht resulteerde dit toch in een afspraak die nog plaats moet hebben. Fijn. Al was het maar omdat sommige informatie sinds 13 jaar een eigen leven is gaan leiden. Met die wetenschap in mijn achterhoofd ontstond een behoefte aan het bundelen van relevante informatie. Maatje A5, dubbel geprinte pagina’s en alle uit de categorie: herinneringen, mijn vader en mijn moeder. Het is een klein bundeltje van 34 pagina’s geworden. Op die pagina’s staan dierbare herinneringen, anekdotes, foto’s. Fijn om weer eens terug te lezen. Leuk om te bundelen als een soort eerbetoon aan mijn ouders. En bovenal: een leuke bezigheid op een druilerige zondag. Ik was weer van de straat.

Nu dat projectje af is, is het tijd om weer verder te gaan met ’t Boek. Ook dat wordt een mix van verhalen en foto’s en andere wetenswaardigheden. De vraag is alleen hoe uitgebreid ik het ga vast leggen. Al schrijvende komen er allerlei details naar boven drijven en ik weet niet of ik die allemaal ook op wil nemen in ‘het boek’.  Ik word bovendien ook absoluut niet gehinderd door enige kennis van professioneel schrijven, maar ik heb de hoop dat het ooit goed gaat komen. Ik heb er in ieder geval weer even zin in om verder te schrijven. En zoals mijn moeder zei: “Wie schrijft, die blijft!”

Herinneringen Meer lezen »

Intuïtief

Zojuist deze boeken besteld (klik voor groter). Er gaat een wereld voor me open!

De open dag eerder in Hilversum bij de opleiding Intuïtieve Coaching was eigenlijk doorslaggevend. Ik heb het lekker de zomer door laten borrelen en uiteindelijk de knoop doorgehakt. Ik heb me aangemeld.

“Heb je nog naar alternatieven gekeken?”, werd me afgelopen vrijdag tijdens het intakegesprek gevraagd. Nee, eigenlijk niet en mijn argument: “Nee, dit voelde goed”, klonk net zo zweverig als het idee dat ik voordien van die hele opleiding had. En zo komt het uiteindelijk weer bij elkaar.

Een nieuwe uitdaging, ik denk dat ik er wel aan toe ben. Ik heb nog geen idee wat ik ermee ga doen, óf ik er ooit iets mee ga doen, maar het voelt (opnieuw intuïtief) als een waardevolle aanvulling op hetgeen ik tot nu toe gedaan heb. En dat voelt dus goed. Daarnaast ‘rommelt’ het bij Baas. Niet in mijn functie, daar blijven ze er maar te weinig (ervaren) van vinden. Maar toch. Dit is een opleiding die goed past bij de rest in mijn rugzak en die me in mijn huidige werk zeker van pas zal komen. En wie weet, zodra Baas écht in de problemen komt -en ik daardoor ook-, geeft het me voor de toekomst mogelijkheden voor het werken als zelfstandige.

Recept voor wat ik worden wil als ik later groot ben:

  • 1 opleiding ‘Zuster’
  • 1 opleiding Personeel en Arbeid
  • 1 opleiding Organisatiepsychologie
  • 1 opleiding ‘Professional Sociale Zekerheid’ – of iets dergelijks 🙂
  • 1 opleiding Intuïtieve Coaching

Mix dit met flink wat jaren werkervaring, schud alles flink door elkaar en laat het een tijdje sudderen, maar wacht niet te lang, het is slechts een beperkte tijd op z’n best!

De start van de opleiding is in oktober, locatie: ergens in de Brabantse Kempen. Steeds blokken van twee studiedagen per maand en van Baas mag ik daar in het hotel overnachten (ook érg fijn). En bij deze leg ik dan ook nog maar eens vast dat ik -ondanks al mijn gemekker af en toe- dan toch weer erg blij ben met Baas, die mij ‘gewoon’ in de gelegenheid stelt om deze opleiding te volgen.

 

 

Intuïtief Meer lezen »

Kwijt

Ik ben een boek kwijt. Niks zo erg als een boek kwijt. Van de week bij mijn mislukte plasmadonatie had ik ‘m nog. Bij de kapper daarna ook. Maar sindsdien ben ik het kwijt. Bij de kapper laten liggen? Balen en zeker omdat het nog niet uit is.

Zodirect nog maar eens een keer het huis ondersteboven om zeker te weten dat het niet hier is. Indien niet gevonden dan morgen de kapper bellen. En in het allerergste geval: een nieuw exemplaar kopen. Het zal overigens niet het eerste boek zijn dat ik dubbel heb … en ja, ik word best wel eens moe van mezelf.

Kwijt Meer lezen »

Oja II

Met honderdduizend dingen tegelijk bezig, dan krijg je dat (zie vorige post). Ze hep ook nog een boek in de maak. Helemaal van haarzelf. En aan te raden, want: makkelijk 😀

Oja II Meer lezen »

Je eigen boek

Ergens januari 2004 introduceerde ik SmaRts op het WWW. Iets later kwam SmaRts.nl. Op SmaRts.nl heb ik alleen al zo’n kleine 1000 berichtjes geplaatst. Verhaaltjes, kritieken, grapjes, foto’s, emoties. Dubbelzijdig uitgeprint op gewoon A4-papier is dat al zo’n 500 vellen. Wat een hoop geschrijf in 3 jaar. Veel onzin, vaak persoonlijk en soms gewoon omdat ik even niets anders wist te verzinnen.

Ik bedacht me dat het wellicht leuk zou zijn iets in boekvorm te proppen. Gewoon een ‘SmaRts BloGt in BoekvoRm’ voor mezelf voor in mijn boekenkast. Met de leukste, verdrietigste, grappigste, stomste postjes tot dan. Maar ja, hoe krijg je dat in een boek en wat kost dat eigenlijk? Nah…dat valt best mee, weet je dat? En eigenlijk is het niet anders dan een fotoboek in elkaar zetten. Voor € 11,85 heb je al je eigen paperback (zwartwitte omslag) met 400 pagina’s. De kleurenversie gaat je wel iets meer kosten. Was jij ook niet ooit van plan ooit een boek te schrijven? Nou kom op dan, schrijf!

Je eigen boek Meer lezen »

Service

‘Hallo Ambo/Anthos uitgeverij,
Een tijdje terug heb ik het boek ‘Nagelaten Beelden’ van Nicholas Royle gekocht. Lekker lezen in de trein op weg naar werk. Groot was mijn teleurstelling toen ik vandaag ontdekte dat er een stuk mist. Het gaat van blz. 192 ineens naar blz. 225 en helaas loopt het verhaal niet door. Erg jammer.’

‘Geachte mevrouw SmaRts,
Hartelijk dank voor uw bericht en wat vervelend dat u een misdruk heeft getroffen. Nog vervelender is het omdat het hier om een titel gaat die niet langer leverbaar is. Normaal gesproken kunt u namelijk naar een willekeurige boekhandel gaan (u heeft hier geen aankoopbewijs voor nodig) en daar om een goed exemplaar vragen. Maar dat gaat dan in dit geval natuurlijk niet. Kan ik u daarom misschien een andere titel uit ons fonds aanbieden en toesturen?’

Geweldig toch?

Service Meer lezen »

De Ontelbaren

“…Om de welstand van de gemiddelde Belg naar alle mensen ter wereld uit te breiden, zouden er wel vier aardbollen nodig zijn. EÈn aarde bevat simpelweg niet genoeg middelen. Dat verhaal, samen met de herinnering aan de beelden van een Turks dorpje dat ten tijde van de eerste golfoorlog (in 1991, red.) van de ene op de andere dag met tienduizenden Irakese vluchtelingen werd overspoeld, zette me aan het denken. Ik vroeg me af hoe het leven van die mensen veranderde. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als wij westerlingen rechtstreeks en op grote schaal met beide problemen zouden worden geconfronteerd…”.

Elvis Peeters over zijn boek “de Ontelbaren”. Donker en apocalyptisch. Ik heb het vanmiddag in mijn-laatste-vakantiedag-zonnetje 🙁 in drie uur uitgelezen. Met dit boek ben ik op de helft van mijn 2006 –Librisprijs– genomineerdenlijstje. Nog drie te gaan.

De engelenmaker – Stefan Brijs

Ritselingen – Michael Frijda

De ontelbaren – Elvis Peeters

Waar was je nou – K. Schippers

Knielen op een bed violen – Jan Siebelink

Joe Speedboot – Tommy Wieringa

De Ontelbaren Meer lezen »

Scroll naar boven