Mr. Hyde

Over het mysterie van onze hersenen.

Ongeveer twee weken geleden had ik een ontmoeting met de vrouw-van-mijn-tandarts / mondhygieniste / tandartsassistente. Ik denk dat je als vrouw van een tandarts automatisch multifunctionele vaardigheden opdoet, maar dat terzijde. Zij vertelde mij dat haar man, mijn tandarts dus, in december een ’tia’ heeft gehad. Een tia is een hele kleine hersenbloeding. Hij is even halfzijdig verlamd geweest, maar inmiddels volledig hersteld. Vanuit mijn ervaring als verpleegkundige weet ik dat na hersenbloedingen karakterveranderingen kunnen optreden bij mensen. Alleen kende ik mijn patienten nooit voordat ze een hersenbloeding overkwam. Dus vergelijken was niet mogelijk. Ik kon slechts afgaan op de ervaringen van partners of andere naasten.

Maar vandaag was ik voor de halfjaarlijkse controle bij mijn tandarts. Hij is mijn tandarts al zo lang als ik me kan herinneren. Ik schat hem in leeftijd eind vijftig. Een correcte en professionele man. Heel serieus, degelijk, afstandelijk.

Tot vandaag (of waarschijnlijker: tot het moment dat hij de tia ‘beleefde’).

Voor het eerst maakte ik mee dat zijn spreekuur om half negen al een half uur was uitgelopen. De man praatte honderd uit en maakte schuine grapjes. Hij vroeg hoe het met mijn niet-roken was. “Dat hij het roken te lekker vind om te stoppen. Dat een beautyfarm in de buurt ontevreden mensen levert voor wat hun gebitten betreft. En dat je je daar helemaal kunt laten verbouwen, maar dat ik dat zeker niet nodig heb. En dat íe me zonder brilletje leuker vind dan mét. En dat hij van zijn vrouw niet zoveel mag praten omdat dan het spreekuur uitloopt, maar dat hij het juist zo gezellig vindt om lekker te kletsen.”

Een vulling blijkt finaal door midden gebroken. Ik krijg een afspraak mee voor over twee weken.
Verbouwereerd ben ik zijn praktijk uitgelopen. Glimlachend over zijn plotselinge openhartigheid en verwonderend over hoe zijn vrouw hiermee om zal gaan…

Informatie over tia’s vind je in deze brochure bij de Nederlandse Hartstichting.niet nodig heb. En dat

1 gedachte over “Mr. Hyde”

  1. Pingback: 36 jaar | Smarts Blogt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven