Het wandelavontuur, dag 5

Dag 5: Dinsdag 14 mei 2019: Blackburn of Corrieyairack – Laggan (Rumblie Guesthouse), 30 km

Dit bericht is onderdeel van een aantal berichten die gaan over de wandeltocht die mijn zus en ik in mei 2019 gaan lopen. Met deze berichten probeer ik mezelf voor te bereiden op de tocht. Door de route stap voor stap uit te schrijven, zie ik welke bijzonderheden we onderweg tegen gaan komen en kan ik alvast een beetje inplannen waar we wanneer zullen aankomen. Daarnaast hoop ik dat het voor jou als lezer ook leuk is om mee te gaan in onze voorpret. Op zijn minst hoop ik dat er een klein beetje informatieve waarde zit in deze berichten. Schotland is immers een prachtig land!

Dag 5. Vandaag is een lange dag van 30 kilometer, maar ook een mooie dag. We hebben het vooruitzicht van het slapen en eten in een guesthouse. Vandaag is ook de laatste dag met afstand van rond de 30 kilometer. vanaf vandaag wordt het minder en minder, op 21-5 na, dan lopen we nog een keertje 25 kilometer. Maar vanaf hier zou het allemaal minder belastend moeten worden. Maar eerst dus nog deze dag. We breken als het goed is opnieuw vroeg op, want: we hebben 30 kilometer voor de boeg.

Follow Gen. Wade’s Military Road – cross Garva Bridge – follow ESE to Garvamore – Sherramore – Follow Gen. Wade’s Military Road E to Sherrabeg – track at NN 584 934 along the river bank and across the Laggan Brid4ge to the village – The Rumblie Guest House

Dag 5: Blackburn of Corrieyairack – Laggan (Rumblie Guesthouse)

We starten vandaag dus bij de Blackburn of Corrieyairack bothy. Benieuwd of we binnen of buiten geslapen hebben. In deze bothy zouden 8 mensen binnen kunnen slapen en er is een haard.

Blackburn of Corrieyairack bothy

Vandaag lopen we opnieuw het grootste gedeelte van de dag door onbewoond gebied en we volgen een oude militaire weg: General Wade’s Military road. Dit is een oude weg die onderdeel is van een netwerk van militaire wegen aangelegd onder aanvoering van General Wade. Het pad wat wij volgen was vroeger onderdeel van de weg van Dalwhinnie naar Fort Augustus (Corrieyairack Pass).

This road was built in 1731 by working parties totalling just over 500 men. It was 28 miles in length and climbed to a height of 2543 ft over the Corrieyairack Pass. North of Dalwhinnie there was a linking stretch of road that served as a short cut to Ruthven barracks. It is a popular recreational route today.

http://www.oldroadsofscotland.com/military_roads.htm
De oude militaire weg

Op veel sites lees ik dat het verschrikkelijk jammer is dat dit gebied nu gebruikt wordt voor een lange hoogspanningslijn. “The route to the Coireyairack Pass is complicated by the ugly new track built as part of the construction of the Beauly-Denny power line”.

Voor een idee van hoe onze route er ongeveer gaat uitzien, kun je een beetje door de volgende video scrollen. Hij is lang en is gemaakt door mensen op een crossmotor, dus ga ‘m vooral niet helemaal bekijken, maar hij laat goed zien over wat voor terrein we zullen lopen als we over die pas gaan. Je ziet bovendien goed hoe de hoogspanningsmasten het gebied beïnvloeden.

Na ongeveer 8 kilometer zullen we het hoogste punt van vandaag bereiken: 760 meter. Het gebied waar we dan lopen heet het Culachy Forest. Links en rechts van ons zijn toppen van zo’n 900 mtr. hoog. Vlak na Culachy Forest komen we bij het stuk van de weg dat zig-zagt.

Zig-zaggend door het landschap

We zijn vlak daarna dan in de buurt van Melgarve. Onze vetter schreef hierover: ‘ ‘There is a useful bothy at Melgarve for lunchtime shelter in bad weather. Als we doorlopen onder en langs de hoogspanningskabels komen we na zo’n 14 kilometer op een plek waar rechts van ons een Standing Stoneheeft gestaan. Misschien is -afhankelijk van het weer- een van de twee inderdaad een mooie plek om onze lunch te nuttigen?

We lopen verder door en bij ongeveer kilometer 19 steken we de Spey River over via de Garva Bridge. Tjek ook deze TGO-video waarin de brug (èn een deel van onze route!) te zien is:

Na ongeveer 27,5 kilometer komen we op een punt waarbij onze route onderlangs Eilean Dubh gaat. Maar misschien kunnen we ook bovenlangs via Blargie en zo naar ons Rumblie Guesthouse. Als het goed is, hebben ze met het avondeten op ons gerekend. Mjam. En oh, wat zullen wij lekker slapen in deze bedden! 🙂 Oja, niet vergeten in te bellen naar de organisatie om te zeggen dat we nog leven!

Rumblie Guesthouse

Waarschijnlijk hebben we naar deze locatie een pakketje met voorraad gestuurd. De komende twee nachten zullen namelijk weer wildkamperen zijn en de nacht daarna slapen we op een officiële camping met (gelukkig) faciliteiten. Misschien is ons gas wel op en ons eten zal zeker ver op zijn. Een pakketje met vers voer zal een prima cadeautje aan onszelf zijn.

Morgen hebben we weer bijna 28 km te gaan, dus lekker lang uitslapen zal het niet worden, maar genieten zullen we zeker.

Dit was dag 5, op naar dag 6.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.