Het wandelavontuur, dag 9

Dag 9: Zaterdag 18 mei 2019: Braemar Caravanpark – Clachanturn, 17,8 km

Dit bericht is onderdeel van een aantal berichten die gaan over de wandeltocht die mijn zus en ik in mei 2019 gaan lopen. Met deze berichten probeer ik mezelf voor te bereiden op de tocht. Door de route stap voor stap uit te schrijven, zie ik welke bijzonderheden we onderweg tegen gaan komen en kan ik alvast een beetje inplannen waar we wanneer zullen aankomen. Daarnaast hoop ik dat het voor jou als lezer ook leuk is om mee te gaan in onze voorpret. Op zijn minst hoop ik dat er een klein beetje informatieve waarde zit in deze berichten. Schotland is immers een prachtig land!

Vandaag zullen we gewoon bijna 5 kilometer minder wandelen dan gisteren, wat een luxe! Hoogtepunt van de dag is misschien wel het koninklijk landgoed Balmoral mèt kasteel. Het Schotse Rights of Way, maakt dat eigenlijk al het terrein vrij en toegankelijk moet zijn voor iedereen voor recreatief gebruik en dus ook de Koninklijke tuin. We gaan het zien.

Pick up path E at Lion’s Face – Old military Road SSE – right at Woods of Garmaddie – pass Easter Balmoral (Castle) – E towards (Abergeldie Castle) 

Dag 9: Braemar Caravanpark – Clachanturn, de onderste rode lijn is onze route van vandaag.

Als het goed is zijn we vanmorgen vroeg opgebroken. Als we slim zijn. Vroeg weg betekent bij een afstand van zo’n kleine 18 kilometer dat, als we een beetje doorlopen, we vanmiddag vrij hebben. Wow. Zou dat lekker zijn. Gewoon even niets, lekker relaxen. Ik ben voor!

Vandaag lopen we van Braemar in de richting van Ballater. Ons eindpunt van vandaag ligt zo ongeveer op het midden tussen deze twee stadjes.

Vlak na ons vertrek komen we lang een punt dat Lion’s Face heet. Het is een uitkijkpunt: Great views of the village, Braemar Castle, Invercauld House and the upper Dee valley. Na 5 kilometer komen we bij een splitsing: links gaat men over de nieuwe Invercauld Bridge over de River Dee en rechts lopen wij en passeren we een oude brug (Old Bridge of Dee) met aan het eind een tolhuisje. Iets verderop, na ongeveer 8 kilometer, zien we links van ons de Garbh Allt Shiel Bridge. Zo te zien ook een juweeltje, gemaakt in lang vervlogen tijden. Niet dat we van plan waren die richting op te lopen, maar toch goed om vooraf te weten:

‘This bridge provides foot access from the main road, the A93, across the Dee to the private Balmoral Estate. Accordingly, it is a private bridge and we weren’t able to set foot upon it (there’s a locked gate at the north end). … It goes by many names – in addition to the one I’ve used, it’s also referred to as the Invercauld Suspension Bridge and as the Ballochbuie Bridge.’

Overigens staan op het hele Balmoral estate her en der cottages waarin we zouden kunnen verblijven. Maar dat doen we niet. Ben je gek, we zijn pas net op pad! Na ongeveer 8 kilometer passeren we links een kleine dam. Het lijkt een vijver, maar schijnbaar is het echt een dam. Even daarna passeren we Connachat Cottage, dat is zo’n huisje van het estate. Daarbij is een memorial te vinden.

Prince of Battenburg Memorial at Connachat Cottage

1896. Granite shaft, circa 10′ tall, carved with Celtic Cross and ornament and inscription, dedicated by Queen Victoria to her son-in-law, Henry Morris, Prince of Battenburg. Sited on falling ground to S of Connachat Cottage and protected by light, encircling iron railings. The inscription reads: ‘Brief Life! In sport and war so keen, morned by these winds in heath and fir as where the falling breakers stir the pains that crowned thy closing scene’. An example of the rich range of memorials and estate furniture found across the Balmoral estates.

Na 10,4 kilometer komen we bij de Woods of Garmaddie voor een keuze te staan: rechtdoor via de oude militaire weg richting Balmoral Castle en dan langs het kasteel lopen óf linksaf door het bos. We moeten ook nog ergens lunchen. Het zou op zich wel leuk zijn om dat in de tuin van het kasteel te doen, toch? Zo op zo’n bankje?

Balmoral Castle

Als we onverhoopt toch onderlangs gaan, kunnen we wellicht nog iets mee krijgen van de verschillende cairns die op het landgoed staan. Wiki: Een steenmannetje of steenman (ook wel aangeduid met het Engelse cairn) is een stapel van natuursteen. Steenmannetjes komen wereldwijd voor. Vaak komt de conische vorm voor, zoals een kegel, maar er komen ook andere vormen voor.

Ik geloof dat het hier niet ècht steenmannetjes zijn, maar meer megalomane piramides 😛

Cairns op Balmoral Estate, onze ‘onderlangs’ -route is op dit kaartje blauw.

Maar als we weer bovenlangs via het kasteel lopen, zijn we ook gemakkelijker in de gelegenheid om verderop even naar Crathie te wandelen en de Crathie-kerk te bezichtigen. Als we nog niet geluncht hebben: vlak bij de kerk is de VVV van Crathie. Daar kunnen we plassen en misschien ook wel iets eten. Hier zitten we ook dicht bij Crathie Opportunity Holidays. Ik heb daar ik weet niet hoeveel mailtjes heen gezonden om te vragen of we er kunnen verblijven, maar nul reactie. Lekker rustig slapen kun je er denk ik wel. Ze zitten direct tegen de begraafplaats aan 🙂

Crathie Kirk...
Crathie Kirk

Maar enfin, lopen we tóch onderlangs, dan laten we alles waarschijnlijk voor wat het is en lopen we de niet- toeristische route naar ons eindpunt van vandaag. We zullen het waarschijnlijk ter plekke bepalen.

Na 16 kilometer lopen we Easter Balmoral in. Iets ten zuiden van ons ligt dan de Royal Lochnagar Distillery. Ik ben benieuwd wat we gaan doen: Over anderhalve kilometer is ons eindpunt voor deze dag in zicht en kunnen we ons tentje opzetten. Maar we kunnen -als we nog geen distilleerderij hebben bezocht- ook nú de gelegenheid gebruiken om een tour te maken. Ze produceren niet zoveel soorten whisky en volgens mij vanuit sherryvaten. Nou ja, de liefhebber moet maar een seintje geven als we iets moeten meenemen :-).

Uiteindelijk, na 17,8 kilometer, komen we bij een punt waar we, als we daarvandaan richting rivier lopen, waarschijnlijk een geschikte campingspot treffen. Volgens een blogger die met zijn kano een plekje zocht, was dit een prima spot.

Locatie: NO 278 950
Daar ongeveer bij iets voorbij die rode marker.

Als we daar gesetteld zijn, is het nog een kwestie van eten, een fikkie stoken (?), relaxen en misschien een beetje lezen (ik denk dat ik mijn Kobo ga meenemen). Wie weet hebben we bereik met de telefoon en kunnen we even bellen en wat instagrammen.

Dit was dag 9, op naar dag 10 alweer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven