Zweden

Zuslief had vanuit haar werk frequent flyer miles van KLM die op moesten. Ze wilde die samen met mij opmaken. Is dat lief!? Dat betekende dat we een locatie moesten vinden waarmee we met de reis daar naar toe die miles zouden opmaken. Genomineerd waren: Lissabon, Dublin, Praag, Kopenhagen, Oslo en Stockholm. Zo een beetje. Na wel een uurtje wikken en wegen waarbij Oslo en Stockholm wel koploper waren, hebben we de knoop doorgehakt en gekozen voor Zweden. Een lang weekend Zweden dus.  

Nazomer

Toen het moment daar was, afgelopen eind oktober, zijn we met met de trein naar Schiphol afgereisd. We kwamen keurig op tijd aan op Stockholm Arlanda. Superdeluxe hebben we daar een huurauto geregeld en gingen op weg op naar onze van te voren geboekte Airbnb in de middle of nowhere. De rit ernaartoe was al mooi, we hadden uiteraard Abba op de Spotify-playlist :-), onze gastvrouw was vriendelijk en ons huisje helemaal geweldig. 

Indian Summer in Zweden

Maar het uitzicht over het meer was helemaal top. Dat er een buiten-compost-toilet was en een buitendouche (brrr), namen we voor lief. Dat werd weer gecompenseerd door het oude op hout gestookte fornuis. De locatie was top en zeker een aanrader voor als je gewoon in de natuur wilt zijn. Dat is Zweden sowieso. Ik werd instant verliefd op de ruimte, de natuur, de kleuren en de schone lucht. Bomen, bomen, bomen. Eind oktober liep de herfst al op zijn eind maar door de mooie zomer waren nog niet veel bomen hun blad verloren. Wij zagen een prachtige Zweedse nazomer.

Het meer bij onze B&B in de vroege ochtend. 

Herinnneringen

Lang geleden is een collega van mij naar Midden Zweden verhuisd. Contact via Facebook leverde een afspraak op; we hadden de huurauto immers niet voor niets. Een hele dag gespendeerd aan een roadtrip waarbij de navigatie het meestal deed en we de snelwegen vermeden, voor zover dat kon, zoveel snelwegen zijn er niet. Het was een heerlijk weerzien, waar we een flink stuk met hond hebben gewandeld, herinneringen hebben opgehaald en opnieuw genoten van de prachtige natuur. Na heerlijk bij hen gegeten te hebben, gingen wij weer terug naar onze airbnb. Onderweg geconcentreerd over de weg turend, want het motto eind oktober in Zweden is: ‘Pas op voor overstekende rendieren!’ De rendieren hebben we (gelukkig) gemist, maar er waren wel een paar herten die voor onze auto de weg overstaken. In het kader van liever later terug dan helemaal niet, reden we niet hard en kwamen we rond middernacht veilig en wel weer aan bij ons kot. 

Herinneringen ophalen

Stockholm

Na een paar heerlijke dagen in de natuur, waarbij we gewandeld en gevaren hebben (er lag een bootje bij de Airbnb die we konden gebruiken om naar een eilandje in het midden van het meer te roeien), hebben we de auto teruggebracht op het vliegveld en hebben we de trein naar het centrum van de stad genomen. Naar onze tweede airbnb-locatie in het centrum van de stad. Met nog ongeveer 36 uur te gaan, hebben we zo efficient mogelijk met onze tijd geprobeerd om te gaan en dat is wonderwel best aardig gelukt. Een stadswandeling, een bezoek aan het paleis, de wisseling van de wacht meegemaakt, een ghostwalk in de avonduren, uit eten bij een prima restaurant, de 10 mooiste metrostations bezocht en gefotografeerd, een rondvaart door de archipel en een bezoek aan het Vasa-museum. Nou? Doe ons dat maar na! Hieronder een instagram-overzichtje van die laatste uren. Al met al was het een heel goed verblijf in Zweden. Het smaakte naar meer, dus ik denk dat we nog wel eens teruggaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.