Gefröbel

Ze liggen al een tijdje in de kast, wetend dat het een geduldwerkje is. Niet zomaar schieten, maar zorgen dat ik tijd heb om ze te verwerken. Het gaat om een bijzondere variant van de vernieuwde (en inmiddels oude) Time-Zero Polaroidfilm: de Artistic TZ Fade to Black. Zonder aanpassingen in de SX-70 te mikken. Uiteraard ‘film met een foutje’ die toch wordt verkocht en dan artistiek heet te zijn 😀

Niet dat ik er verdrietig om ben: integendeel. Ik hou van experimenteren, ben ietwat naïef en kan daardoor in zoveel dingen iets moois zien. Ook in afgekeurde film en het hele proces eromheen. Want wat is het nu met deze film; Fade to Black? De naam zegt het al: wacht lang genoeg na het nemen van de foto en hij wordt zwart. Kwestie van onjuiste chemie, waardoor het ontwikkelen niet uitzichzelf tijdig stopt.

Gelukkig kán het proces gestopt worden op een moment dat ik kies, zodat het vastgelegde beeld niet volledig in de zwarte oneindigheid verdwijnt. Maar daar moet ik wel wat voor doen: het ouderwetse fröbelwerk. Op tijd en met wat zorg het zo bekende witte frame van de Polaroid slopen en het ‘positief’ van het ‘negatief’ trekken. Beetje vieze vingers hou ik eraan over, maar ook geweldige kleuren. (klik hier voor meer van deze film en hier voor de gebruiksaanwijzing in pdf).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven