15 jaar Smarts

Voordat het moment helemaal over is: het 15-jarig jubileum van mijn blog.

Hoe het begon

18 januari 2004 besloot ik te gaan bloggen, dat is inmiddels meer dan 15 jaar geleden. Het was een maand voor het overlijden van onze vader, terwijl onze moeder het jaar daarvoor overleden was. Ik zat in het derde jaar van mijn ‘naast-mijn-werk-HBO-opleiding‘ Personeel en Arbeid en zoals ik als klein meisje schreef in een dagboek kwam, vanwege de emotionele rollercoaster waarin ik toen zat, de behoefte aan schrijven terug. Daarnaast was ik een autodidact computer- en internetgek dus dat ik dat op een computer en op een internetplatform deed, was een gevolg van die tijd en mijn behoefte.

web-log.nl

In Nederland was vanaf april 2003 web-streepje-log geboren en toen ik in januari 2004 aanhaakte bestonden er zo’n 10.000 weblogs via dat platform. Mijn weblog kreeg de naam Smarts. Omdat Smartie toen blijkbaar al vergeven was aan iemand anders. Oorspronkelijk gingen mijn stukjes over de dingen die ik op internet tegenkwam, zaken die me bezighielden. Maar er zat ook een sociale component aan: via de blogs ontstonden online vriendschappen en sommige van die bloggers werden ook buiten het platform vriend of vriendin.

Pivot

Gek genoeg is er in de opbouw van een internet blogpagina eigenlijk vrij zo goed als niets veranderd. Bij web-streepje-log was er in eerste instantie weinig persoonlijke vrijheid. Het hield op bij kleur en de locatie van de tekst in het midden of aan de zijkant. Om die reden hield ik het er al vrij snel voor gezien en kocht ik mijn eigen domein: www.smarts.nl. Daarnaast regelde ik webhosting en ging aan de slag met mijn eigen website. Er bleek een open source softwarepakketje te zijn waarin ik al mijn creativiteit kwijt kon. Zo kon ik zelf de layout van mijn blog bepalen. Pivot en later PivotX. Niet de gemakkelijkste software, maar het lukte. Meestal. Er zijn tijden geweest dat het helemaal mis ging en ik alleen maar een blanco webpagina kreeg. Gelukkig doe ik regelmatig aan backups, dus de schade bleef meestal beperkt.

WordPress

Net als bij web-streepje-log konden mensen reageren op mijn berichten. Pivot bleek echter niet goed in het tegengaan van spamreacties. Uiteindelijk werd ik er gek van. Steeds maar weer spamreacties weghalen, blacklists vullen met woorden waarop gefilterd moest worden. Nee, het plezier ontging me en langzaam werd ik me bewust van een andere vrij populaire mogelijkheid om te bloggen: WordPress leek de enige oplossing.

7 januari 2009 was ik definitief klaar met Pivot.

Zoals je kunt zien, was het toen al vrij monochroom wat uitstraling betreft. Pasgeleden maakte ik een uitstapje naar kleur, maar sinds deze week is het weer terug op zwartwitten. Leest lekker, kijkt rustig. Een nieuwe layout, maar ook weer zo vertrouwd. Ik schrijf tegenwoordig wat minder vaak dan voorheen, hoewel het weer iets meer is dan een aantal jaren terug. Ik hou vol met bloggen. Met mij zijn er nog maar een paar vanuit de tijd van web-streepje-log die nog bloggen. Reageren op elkaar gebeurt eigenlijk nog maar zelden en ik heb het idee dat wie nog blogt, dat vooral voor zichzelf doet, net als ik. Maar ik blijf het leuk vinden, ik blijf de behoefte houden om bepaalde zaken te documenteren. Nog steeds geldt wel dat ik zelf bepaal wat hier staat. Dat mensen hieruit concluderen hoe mijn leven ‘er dan wel uit zal zien’, doen dat geheel op eigen risico. Maar wees gerust, mijn leven is prima 🙂

3 gedachten over “15 jaar Smarts”

  1. Ik blijf je wel in de gaten houden, hoor. Net zoals jij dat kennelijk nog bij mij doet. We zullen doorgaan. Tot het gaatje. 😉

    (Btw; leuk stukkie. Had ’t niet anders kunnen verwoorden)

  2. Pingback: Hiking Sisters – Smarts Blogt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven