[OPROEP!]

Momenteel zijn we in het huis van onze ouders aan het bepalen wat voor ons waarde heeft en wat niet, wat we houden en waar we écht geen plaats voor hebben.
En nu kom ik een doos met ViewMaster schijfjes tegen. Dat zijn eigenlijk stereofoto’s die in een schijfje gingen en dat schijfje kon je met een speciale viewer bekijken. Die schijfjes zagen er ongeveer zo uit:

Op veel van deze schijfjes staan foto’s van mij als schattig baby’tje (ahum ).
Nu zoek ik een manier om van deze schijfjes foto’s te maken óf een manier om ze te digitaliseren. Dat zou eigenlijk nog beter zijn.

Mijn zoektocht op internet heeft me slechts twee emailadressen opgeleverd. De éne is een Amerikaan die ze scant en op cd zet, maar daarvoor moet ik al die schijfjes naar hem opsturen en dat vind ik een beetje risicovol.
De ander betreft een website die die gericht is op de ViewMaster en alles eromheen. Beiden heb ik een mail gestuurd met een verzoek om informatie, daar wacht ik dus op. Ook heb ik een vraag gezet op nl.foto.

Máár….wellicht struint hier iemand rond die er verstand van heeft en mij kan vertellen hoe ik dit kan doen of wat ik er voor nodig heb??
Ben benieuwd. Reacties graag hieronder of via het mailformulier. Bedankt alvast!

27 gedachten over “[OPROEP!]”

 1. hmm, ik heb al diverse fotowinkels en labs gebeld. Ze zeggen allemaal “dat het wel kan, maar dat het prijzig wordt’. Zo’n € 10,- tot € 15,- per foto…..en da’s me nu net weer iets teveel.
  Die man in de States doet het voor $1,50 per foto….nog steeds veel maar beter te doen, maar ja, dan moet het hele spul wel daarheen verzonden worden….en nee…dat durf ik niet goed….

 2. Hoi Smarts,
  Mooie website! Wat erg van je ouders, ik heb in 14 maanden tijd mijn vader en 3 andere familieleden verloren, dus snap wel een beetje hoe je je voelt.
  Wat je view master betreft: ik heb een dia/film scanner (primefilm 1800i) ws. zou je onder zo’n scanner dit ook kunnen scannen (als je het handig aanpakt…). ze zijn wel betaalbaar. suc6!

 3. @ M. Cleyne: Goeie tip. Ik hoop alleen dat ik bij zo’n scanner niet aan vaste afmetingen vastzit. De diaatjes van de ViewMaster zijn kleiner dan normale dia’s. Maar…ik ga me eens verdiepen in die scanners. Bedankt alvast voor je tip!

 4. Hallo Smarts,
  Aangezien je het klepje van de diascanner kunt optillen, zou je ook een klein plaatje in het venstertje/raampje kunnen neerleggen. Alleen wel jammer dat je dan de viewmaster schijfjes ws. moet losmaken…..
  Good Luck!

 5. Ik heb mijn collega gevraagd. Er is een aparaat dat dit soort klussen kan klaren. Alleen vroeg hij om meer gegevens betreffende die schijfjes. En voor wat betreft die prijs. Sloeg nergens op. Zou gemiddeld genomen 10-15 euro per schijfje moeten zijn ipv per foto.

 6. wat grappig….ik had ook ooit zo’n ding (waar is ie eigenlijk gebleven?)…Ik had dan veel schijfjes met dieren….echt gaaf..soms leek het net “of je er middenin” stond…..maar ik dwaal af….Als het goed is kun je met een “dia adapter” en een goeie scanner een heel eind komen…

 7. Een ‘gewone’ diascanner kan het niet. Het formaat van deze diaatjes is kleiner. Maar inmiddels begrijp ik van een hoop mensen dat een scanner, die een variabel oppervlak heeft (als flatbedscanner), die negatieven en dia’s kan scannen (transparanten dus) op een hoge resolutie, ook moet werken. Daar maar eens even naar kijken dus…..

 8. Om hoeveel schijfjes/foto’s gaat het eigenlijk. Volgens mijn collega is er een aparaat (Blog of zo iets?) dat je foto’s kan omzetten naar digitale opname’s Hij vermoedt dat het ong 100 euro zou kosten. Als je bijvoorbeeld veel schijfjes hebt dan zou dat uit kunnen. Heb je een foto of maar een paar dan wordt het voor hem ook lastiger. Hij moet eerst zelf zo’n ding aanschaffen.

 9. @ VInce: Ik zit hier met een doosje met zo’n 200 van die schijfjes. Op 1 zo’n schijfje staan 7 foto’s (dubbel, want het zijn stereo-foto’s).
  Maar die vriend vanjou kan beter niet speciaal zoiets aan gaan schaffen. Ik zit hier ook met nog een hele koffer dia’s, waarvan er een paar (understatement) óók omgezet moeten worden.
  Ik geloof dat ik er verstandiger aan doe een apparaat te zoeken wat beiden kan handlen en dan schaf ik die zelf gewoon aan….. 😕

 10. Tja…dan heb je voorlopig wat te doen. Wat een werk zeg …..Maar wel mooi werk. Succes. En als je ze op CD rom hebt staan moet je re maar een op je web-log zetten… 😉

 11. Tja…dan heb je voorlopig wat te doen. Wat een werk zeg …..Maar wel mooi werk. Succes. En als je ze op CD rom hebt staan moet je ze maar een op je web-log zetten… 😉

 12. @ Anders: Dank je voor het meezoeken, deze had ik nog niet gevonden. Ik heb ze een mailtje gestuurd!
  @ Vince: Jazeker, ik laat het direct weten als het me gelukt is!

 13. Hallo,
  Ik las dat je foto’s van jezelf op de schijfjes had staan…heb je toevallig nog enig idee hoe je dat gemaak hebt? Of in dit geval waarschijnlijk je ouders??
  gr. Elja
  p.s. De diascan moet inderdaad goed merken.

 14. Hoe heb je het nu opgelost ik heb namelijk veel stereo viewmaster foto’s van mijn overleden opa die ik voor mijn oma graag in een digiaal foto lijsje wil zetten.
  Ik heb veel gegoogled maar kom geen oplossing tegen

 15. Hallo, heeft er nu iemand een oplossing gevonden? Mijn vader maakte enorm veel viewmaster foto’s met zijn viewmaster camera, dan stak hij ze zelf in de schijfjes en konden we kijken met een speciale kijker in stereo. Hij had ook een viewmaster projector, maar dan zag je geen 3D maar een gewone foto.
  Ik zou al die schijfjes ook zelf willen digitaliseren in jpg, maar ik heb daarvoor nog geen oplossing gevonden.
  Groet, Luc

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven