TGOC 2022, Maandag, Dag 5

Dag 5: Maandag 16 mei 2022: Ault-Na-Goire – Glen Mazeran, 28,6 km

Dit bericht is onderdeel van een aantal berichten die gaan over de wandeltocht die mijn zus en ik in mei 2022 gaan lopen. Met deze berichten probeer ik mezelf voor te bereiden op de tocht. Door de route stap voor stap uit te schrijven, zie ik welke bijzonderheden we onderweg tegen gaan komen en kan ik alvast een beetje inplannen waar we wanneer zullen aankomen. Daarnaast hoop ik dat het voor jou als lezer ook leuk is om mee te gaan in onze voorpret. Op zijn minst hoop ik dat er een klein beetje informatieve waarde zit in deze berichten. Schotland is immers een prachtig land!

Dag 5 alweer. Vandaag is de dag dat we aan de andere kant van de Great Glen Fault verder lopen. Vandaag is ook een dag van de Monadhliath Mountains. Een deel van onze route van vandaag is op bestaande paden en een stukje moeten we zelf navigeren.

From Ault na Goire – Errogie – NE to Aberarder House – SSE following Allt Mor & Glen Mazeran to just after Glen Mazeran Lodge

Dag 5: Ault-na-Goire – Glen Mazeran, 28,6km, laagste 155m, hoogste 721m, 695 hoogtemeters

Onze vetter schreef over vandaag: this is a good way across the Monadhliath which I have used myself. There is a shooters hut at the end of the Allt Mor track (NH 654225) which is a good place for a stop. Glen Mazeran is beautiful and usually holds a good number of deer.

Brexit en resupply

Als het goed is, hebben we de nacht doorgebracht in de tuin van de Sutherlands. En ze hebben een pakje voor ons vastgehouden met een nieuwe voorraad maaltijden en misschien ook wel een nieuw stuk Oude Rotterdamsche kaas. Tenminste….als we nog steeds voedsel mogen sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Als het wat Covid betreft meezit, kunnen we mee ontbijten. Misschien doen we een kattenwasje, breken we onze spullen op en dan gaan we weer op pad. Vandaag is het wat afstand betreft een redelijk lange dag, maar we lopen relatief vlak en dan lopen we waarschijnlijk flink door. Wel zijn er onderweg een paar interessante zaken te bezien.

4000 jaar oude historie

Ongeveer een kleine 2 kilometer na ons vertrek lopen we door het gehucht Errogie dat aan Loch Mhòr ligt. De weg, we lopen dan op de B862, splitst zich na ongeveer 4,5 kilometer. We houden rechts aan en lopen dan oostelijke richting op. Op de kaart is voor de komende 8 kilometer te zien dat we over grond lopen waar al heel lang geleden mensen woonden. Op Geograph.org.uk staat:

Cairn Poullachie above 2000 years of History. The track skirts the fence. at the other side of fence you have Field System, Pictish Settlement, Hut Circles, and ruined Clachan all within this 1 square kilometre.

We lopen over historische gronden. In eerste instantie bij Cairn Ardachy en later ook bij Cairn Poullachie. Op een stukje waarop in op de kaart heb ingezoomd, zie je de vermelding van Hut Circle, Burnt Mound, Field System.

Klein lesje archeologie, waarbij ik vooral geput heb uit de informatie van Google:

  • In archeology, a hut circle is a circular or oval depression in the ground with evidence of a low stone wall around it that used to be the foundation of a round house. They are numerous in parts of upland Britain and most date to around the 2nd century BC.
  • burnt mound is an archaeological feature consisting of a mound of shattered stones and charcoal, normally with an adjacent heart and through, the earliest being late Neolithic, with clusters of dates between 1900–1500 BC and 1200–800 BC, with some outliers in the Iron Age.
  • Although agriculture was practised earlier, the earliest recognisable field systems in England are Neolithic. They contain scattered stones and boulders and originated in surface clearance for agriculture. So called Celtic Fields can date from the Bronze Age through to the early Middle Ages.
Beautiful bothy

Na ongeveer 14,5 kilometer, dus als we ongeveer op de helft van deze dag zijn, passeren we een prachtige jachthut. Daar wordt hier over geschreven. Omdat we op de helft van de wandeldag zijn, zou dit een mooie plek zijn om te lunchen. Als het regent kan dat dus ook overdekt, mits de bothy open is uiteraard. Het gebaande pad houdt vlak hierna op. Dan zullen we even op eigen kracht moeten navigeren naar het volgende wel gebaande pad, dat hemelsbreed zo’n 3 á 4 kilometer verder ligt. We lopen dan ook over het hoogtepunt van de dag: een onbenoemde bult van 744 meter hoog. De bult ernaast heet Carn a’ Chùil en is 737 meter hoog.

Hoe stevig de grond daar is, is mij niet helemaal duidelijk. De Flyover in OS Maps en de 3d weergave geven daarover niet veel uitsluitsel. Het zou me niet verbazen als het ietwat boggy is als ik kijk naar de structuur van de aarde aldaar. In oude archieven las ik: A small hill situated between Caochan Meadhonach and Caochan a’Chùil, it is covered with heathy pasture and it signifies the Hill of the Back.

Het pad ná de jachthut
Glen Mazeran

De eerste vetter schreef over het padloze stuk: In good weather navigation across the moor to Glen Mazeran should be no problem although the terrain underfoot is almost certain to be very wet making for slow progress. However if visibility is poor from the shooting hut I suggest you aim for the small circular contour at NH682222, this will place you between two tracks and give good handrails to aid you onto the Glen Mazeran track.

Dus zodra we het pad weer hebben gevonden, lopen we langzaam maar zeker Glen Mazeran in. Er wordt iedereen dringend gevraagd niet direct langs de Lodge te lopen, de bewoners stellen daar namelijk geen prijs op. Op veel blogs lees ik dat challengers hun uiterste best deden, maar dat het niet altijd lukt.

Als je je afvraagt hoe je Glen Mazeran (Gleann Màsarain) uitspreekt, klik op de afspeelknop 🙂

Ongeveer rond de tijd dat we zo’n 30 kilometer gewandeld hebben zijn we bij onze bestemming voor die dag aangekomen. We kamperen ergens langs River Findhorn. Op foto’s is te zien dat er voldoende groen langs het water te vinden is om op te kamperen.

River Findhorn

Tentje opzetten, maaltje maken en weer vroeg de slaapzak in. Morgen hebben we opnieuw een lange dag voor de boeg.

Dag 5 is over. Hiermee hebben we een derde van onze tocht achter de rug.

3 gedachten over “TGOC 2022, Maandag, Dag 5”

  1. Geweldig beschreven en geïllustreerd maar wat ik me nou afvraag; ben je niet bang dat ’t nu eigenlijk alleen maar tegen kan vallen? ’t Is zó beeldend en getailleerd dat ik me kan voorstellen dat er nauwelijks nog verrassingen op jullie pad zullen komen. Je weet tenslotte alles al. 😉

  2. Hey! Leuk dat je meeleest. Haha, 350 kilometer is een boel. Waar het vooral mee helpt is om te kijken of het realistisch is te denken ergens te kunnen lunchen of zien waar gekke rivieroversteekrisico’s zijn. De ervaring leert dat ik, tegen de tijd dat we gaan lopen, half niet meer weet wat ik geschreven heb. Ook ter plekke lukt het niet om het na te kijken, want geen signaal. Dus het is voor nu meer bezigheidstherapie dan dat het zinvol is 🙂

  3. Uiteraard lees ik mee. Hoewel ik niet zoveel met wandelen heb, ik fietste destijds liever -toen dat nog kon- , kan ik me wel een voorstelling maken bij de verwondering over de locaties die je beschrijft en natuurlijk ook de weg ernaar toe (die vaak nog net even iets mooier is dan wanneer het daadwerkelijk gebeurt ;-))

    Hoe het ook zij; we hebben het er al eerder over gehad.. oldskool bloggerts zoals wij stick together, je weet tog? 😉

    Anyway; ik kijk uit naar meer verhalen. Keep ‘m coming.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven