TGOC 2022, Zondag, Dag 4

Dag 4: Zondag 17 mei 2022: Cannich – Ault Na Goire, 32,2 km

Dit bericht is onderdeel van een aantal berichten die gaan over de wandeltocht die mijn zus en ik in mei 2022 gaan lopen. Met deze berichten probeer ik mezelf voor te bereiden op de tocht. Door de route stap voor stap uit te schrijven, zie ik welke bijzonderheden we onderweg tegen gaan komen en kan ik alvast een beetje inplannen waar we wanneer zullen aankomen. Daarnaast hoop ik dat het voor jou als lezer ook leuk is om mee te gaan in onze voorpret. Op zijn minst hoop ik dat er een klein beetje informatieve waarde zit in deze berichten. Schotland is immers een prachtig land!

Vandaag is de dag dag we twee faults passeren: de Strathglass Fault en de Great Glen Fault. Fault staat daarbij voor een zijverschuiving (strike-slip fault), waarbij waarbij beide zijden horizontaal (lateraal) ten opzichte van elkaar bewegen.

  • Op de eerste hebben we eigenlijk geslapen bij Cannich en bij River Glass. De Strathglass Fault is gevormd door River Glass. De bodem van de grond daar om heen is gevormd door alluvium. Dat is het losse materiaal dat als sediment door de rivier is afgezet. 
  • De tweede is de Great Glen Fault bij Loch Ness als we overvaren naar Inverfarigaig. Vandaag lijkt een grote dag, maar 5 km ervan is overvaren.

Cannich Campsite – Drumnadrochit – Evening ferry – Ault na Goire (stay @ Sutherlands -> emailed & resupply) *Cannich to ferry = 27,2 km & Inverfairig to Ault na Goire = 5 km

Dag 4: Cannich – Ault-na-Goire, 32,3km, laagste 15m, hoogste 249m, 705 hoogtemeters
Langs een drukke weg: de A831

Ontbijten, misschien wel nog een keertje douchen en dan de tentjes opbreken. Niet te laat, want we hebben een afspraak vandaag waar we op tijd moeten zijn: de avondferry die naar de andere kant van Loch Ness brengt. Tot aan Drumnadrochit vervolgen we de Affric Kintailway. Het eerste stuk lopen we langs een vrij drukke weg: de A831. In 2020 zijn een aantal mensen met crowdfunding gestart om dit stuk van de wandelroute aan te passen zodat we hopelijk niet meer langs die drukke weg hoeven te lopen.

De mogelijke aanpassingen aan de Affric Kintailway

Vanaf Cannich lopen we ongeveer 5,5 kilometer totdat we bij Millness Cottage zijn (NH 3833 3150). Dan kunnen we kiezen: rechtdoor naar White Bridge en daar de weg afgaan óf bij Millness Cottage al afslaan en via een pad langs een boerenbedrijf een bezoekje brengen aan de 4000 jaar oude Corrimony Chambered Cairn. Maar we kunnen ook langs de weg blijven lopen en pas White Bridge rechtsaf slaan om van de weg af te gaan. 

De locatie

Excavation in the chamber revealed traces of a crouched burial, probably a woman, beneath an area of stone floor. No artefacts were found with the burial, but a bone pin was found elsewhere in the cairn.

https://www.historicenvironment.scot/visit-a-place/places/corrimony-chambered-cairn/history/
In deze video is de cairn mooi gefilmd.
Loch Meiklie

In beide gevallen vervolgen we vanaf White Bridge weer de Affric Kintailway. we lopen door Shewglie Wood, Lochletter Wood en Dalshenglie Wood. Links van ons ligt Loch Meiklie, zie de afbeelding hiernaast. Als het even meezit kunnen we vanaf de hoger gelegen paden het meer zien. We zijn dan ongeveer 14 kilometer onderweg wen wellicht vinden we hier een mooie spot om te lunchen. We lopen daarna Glen Urquhart in en vervolgens bij kilometer 21,5 Drumnadrochit.

Drumnadrochit

In Drumnadrochit liggen onder andere een museum (van Loch Ness) en na ongeveer 24 kilometer wandelen vinden we daar een kasteelruïne (Urquhart Castle). Urquhart Castle is een 13e-eeuws kasteel. Het kasteel is gebouwd door de familie Durward. Vanaf 1308 is Urquhart Castle koninklijk eigendom totdat het 1479 aan de familie Grant wordt gegeven. In de vijftiende en zestiende eeuw heeft Urquhart veel last van invallen door de MacDonalds. In de zeventiende eeuw verliest het kasteel zijn strategische betekenis en het wordt in 1690 verlaten

Dit is Urquhart Castle aan Loch Ness tijdens onze rondreis in 2014.
Ferry

Dan is het nog ongeveer 2 kilometer naar de ferry van Gordon Menzies. In de event details van onze wandeling staat:

Drumnadrochit to Inverfarigaig
Gordon Menzies plans to offer the usual service for Challengers across Loch Ness from Temple Pier (NH 528 300) on the north side of Urquhart Bay to Inverfarigaig, usually at 8am and 5pm. Exact details of how he will run the service will be formulated and circulated in the Spring. Crossings will need to be be pre–booked.

Wij zullen de 5pm trip hebben en Gordon brengt ons aan de overkant van het Loch naar Inverfarigaig. Daar aangekomen wandelen we nog zo’n 3 kilometer verder naar onze eindbestemming van die dag: de familie Sutherland in Ault-Na-Goire. Bij hen mogen we in de tuin wildkamperen en we mogen er pakjes heensturen, fijn! In 2020 hadden we mogen mee eten. Of dat in 2022 ook nog kan valt nog maar te bezien. Met deze dag hebben we de Great Glen gepasseerd en gaan we vanaf hier de Monadlith Mountains in en later de Cairngorm Mountains. Dit was dag 4. Ik hoop dat het voorspoedig gaat en dat we vooral genieten van alles wat we meemaken.

1 gedachte over “TGOC 2022, Zondag, Dag 4”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven