TGOC 2022, Zaterdag, Dag 3

Dag 3: Zaterdag 14 mei 2022: Loch Affric Jetty – Cannich, 25,8 km
Dag 3: Loch Affric Jetty – Cannich, 25,8 km, laagste 59m, hoogste 305m, 472 hoogtemeters

Dit bericht is onderdeel van een aantal berichten die gaan over de wandeltocht die mijn zus en ik in mei 2022 gaan lopen. Met deze berichten probeer ik mezelf voor te bereiden op de tocht. Door de route stap voor stap uit te schrijven, zie ik welke bijzonderheden we onderweg tegen gaan komen en kan ik alvast een beetje inplannen waar we wanneer zullen aankomen. Daarnaast hoop ik dat het voor jou als lezer ook leuk is om mee te gaan in onze voorpret. Op zijn minst hoop ik dat er een klein beetje informatieve waarde zit in deze berichten. Schotland is immers een prachtig land!

Hopelijk worden we met stralend weer wakker en hebben we een prachtig zicht op Loch Affric. We staan niet te laat op want we hebben een redelijk lange, maar niet al te ingewikkelde dag voor ons. Vandaag staat in het teken van de Affric Kintail Way en vanavond kunnen we douchen (yeah!) op de campsite op Cannich; onze eindbestemming voor vandaag.

Go E on Affric Kintailway  – Glen Affric – Cannich Campsite (phone-in)

Op 1:04 zie je de plek waar we met onze tentjes staan.
Affric Kintail Way

We lopen vandaag de hele dag op het pad van de Affric Kintail Way. Een gebaand pad, niet te ingewikkeld en als het even meezit ook niet al te boggy. Het is goed en duidelijk gemarkeerd. Een beetje als wandelen voor dummies. Onze vetter beschreef deze dag en de dag van morgen als: ‘straightforward and very enjoyable days’.

De Affric Kintail Way is een vrij nieuwe lange afstandswandeling die goed aangegeven staat. Van oorsprong loopt hij van Drumnadrochit naar Morvich, maar wij gaan hem andersom lopen. We zijn niet de eerste challenger die zo lopen. Check deze voorbereiding uit 2010. De Affric Kintailway loopt langs Loch Affric en Loch Beinn a’Mheadoin. Wij houden zoals nu gepland de beide meren aan onze linkerkant.

Er zijn een paar plekken waar we naar de andere kant kunnen lopen. Het eerste is bij de Jetty waar we wakker worden en aan het eind van het meer. Daarna start Loch Beinn a’Mehadoin. Die kunnen we niet oversteken. Aan onze kant zijn de heuvels vanaf de jetty eerst zo’n 700 meter en later een stuk lager. Aan de andere kant van het Loch Affric zijn eerst munro’s van 1100 meter en later heuvels van zo’n 700 meter. Als we iets voorbij de jetty zijn en achteromkijken, zijn dit dan de toppen die we zien:

De toppen die we -achteromkijkend- zien aan het begin van Loch Affric
Saai?

Behalve de toppen achter ons en het meer met de eilandjes for ons, lijkt er verder niet zo heel veel te beleven vandaag. Saai? Lonely Planet zegt: ‘The upper reaches of Glen Affric are designated as the Glen Affric National Nature Reserve, a scenic wonderland of shimmering lochs, rugged mountains and native Scots pine, home to pine martens, wildcats, otters, red squirrels and golden eagles.’ Als we die allemaal tegenkomen, kan het een spectaculaire dag worden, maar ik verwacht vooral een enkele eekhoorn en veel dennenbomen.

Halverwege Loch Beinn a’Mheadoin zouden we een afslag naar rechts kunnen nemen om bij Plodda Falls te gaan kijken, maar risico is dan wel dat we eilandjes in het midden van het meer missen. Bovendien, het pad langs het water lijkt dan easypeasy, maar het uitzicht vanaf wat hoger gelegen paden zou weer meer zicht kunnen geven op de hoge toppen aan de overkant. Daarnaast zijn er voldoende mogelijkheden om van het oorspronkelijke pad af te wijken en iets hoger te lopen. we moeten maar kijken hoe het gaat als het zover is.

Aan het eind van de middag komen we aan bij de Cannich Woodland camping. Eigenaar Matt Jones mailde mij in december 2019 al met het volgende antwoord op de vraag of we moeten reserveren: ‘That’s no problem. You do not need to reserve for tenting as we always have space. See you then.’ We zullen onze tenten opzetten en genieten van de volgende faciliteiten op de camping. Ik weet dat we daar blij van zullen worden:

  • Toilets with free HOT showers
  • Indoor washing up area
  • Laundry with washing machine, dryer and hand washing sink
  • Sitting room with TV, games and books
  • Free Wifi
  • Local Information Point – lots of deatils about local walks, wildlife, etc.
  • Home baking and freshly made food in beautiful surroundings

Zo.
Fris gewassen en misschien wel een wasje gedraaid, hebben we dag 3 achter de rug. We komen alweer aardig in de routine van een lange afstandswandeling. Lekker tukken en op naar dag 4!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven