Wandelen

Het wandelavontuur, dag 1

By
on
3 februari 2019

Pré & Dag 1

De route die we hopen te wandelen
De administratie

Onze TGOC in 2019. Het grote wandelavontuur. Hierboven de volledige route in een kaartje, maar ook in een excel van dag tot dag. Ik ben nogal visueel ingesteld (joh?!), dus voorbereiden doe ik ook graag met afbeeldingen. Door zaken vast te leggen, hoop ik ook dat ik niets vergeet. Bovendien is het een mooi naslagwerk voor als we straks de tocht gelopen hebben.

Van dag tot dag:

Pré-dag: Woensdag 8 mei 2019

We vertrekken in de ochtend vanuit Dordt en we gaan met de trein naar Schiphol. Alleen onze rugzak gaat mee en we reizen in de kleding waarin we ook gaan wandelen. Onze reservekleding en de rest van onze uitrusting zit in onze rugzak. Als het even meezit hebben we al een paar pakketjes naar onszelf gestuurd. Extra eten en misschien ook wel een setje relaxte kleding voor als de tocht gelopen is. Misschien best lekker om eens geen legging aan te hebben. De gasflesjes hebben we thuisgelaten; die mogen immers niet mee het vliegtuig in. Op naar Glasgow, waar we net in de middag zullen aankomen, zo rond een uur of 13:00. We hebben dan helaas net een trein gemist die naar Mallaig gaat. De eerstvolgende gaat pas tegen 18: 30 uur en dat is te laat. Dan reizen we in het donker en dat willen we niet. Daarom blijven we toch maar een nachtje in Glasgow in het Ibis Centre Hotel.

Pré-dag: Donderdag 9 mei 2019

De volgende ochtend pakken we dan om 08:20 uur de trein vanaf Queen Street Station naar Mallaig, zodat we bij daglicht kunnen genieten van de hopelijk mooie vergezichten.

“Heading north from Crianlarich is a real spectacle, beginning with the remarkable Horseshoe Curve that enters, circles and leaves the glen beneath Ben Dorain. Then the landscape empties into the broad wilds of Rannoch Moor – where the line floats over the peat bog that stretches to the mountains far in the distance on all sides. If you like to tick these things off, you’ll pass the UK’s highest altitude train station in Corrour. You may also recognise it from scenes in Trainspotting. As the train pushes on to Fort William, keep an eye out for Ben Nevis, Britain’s highest peak. Beyond Fort William, you’ll trace the iconic curve of the Glenfinnan Viaduct, probably the most famous piece of rail track in the world after being used by the Harry Potter films as part of the route to Hogwarts. The route to Mallaig takes you past Lochs Eilt, Ailort and Nan Uamh – all starkly beautiful – before arriving at Morar’s sandy shores, yet another cinematic location, this time Local Hero. The final stretch into Mallaig brings glimpses of Skye, which is just a short ferry trip from the port.”

– https://www.scotrail.co.uk/scotland-by-rail/great-scenic-rail-journeys/west-highland-line-glasgow-oban-and-fort-williammallaig

Na een treinrit van zo’n kleine 6 uur komen we dan in Mallaig aan en gaan we naar ons hotel: het West Highland Hotel. Even onze spullen wegzetten, op zoek naar de winkel waar we onze gasflesjes kunnen kopen en eventueel vooruit zenden. Wellicht verkennen we het dorpje, eten we iets in de lokale pub en genieten we van de luxe van het hotel, het uitzicht over zee en de warme douche.

Dag 1: Vrijdag 10 mei 2019: Mallaig – Barrisdale, 13.7 km

De Challenge start vanaf 9 uur ‘s morgens. vanaf dat tijdstip mogen we ons officieel uitklokken en kunnen we vertrekken vanuit het hotel waar we zitten. Onze route gaat echter via Inverie en dat is aan de andere kant van het water. Dat betekent dat wij om 10:30 uur op de ferry van Mallaig naar Inverie zitten. Om een idee te geven van wat we gaan zien tijdens die overtocht, hieronder een videootje van de ferrymaatschappij.

…”The trip to Inverie takes about 30-45 minutes depending on which boat you catch”…

Dan tegen kwart over 11 komen we aan op (in?) Inverie. Vanaf daar moeten we eerst bijna verplicht gaan koffiedrinken bij The Old Forge Inn: “With no roads in or out, an 18 mile hike over munros or a 7 mile sea crossing, the pub is the remotest on mainland Britain (Guinness Book of Records)”. Tja, daar zomaar aan voorbij gaan kan toch bijna niet? Bovendien beginnen we de eerste dag ‘vrij licht’ met een tocht van in totaal 13,7 kilometer:

⛴️ Mallaig –> Inverie – Old Forge Inn – Route 249/250 SHT- NE – path W-side Inverie River (monument @ NM 794 989!) – Loch an Dubh-Lochain – Mam Barisdale – Barisdale Bothy.

Zelfs als we maar 3 kilometer per uur kunnen lopen, doen we daar iets meer dan 4 uur over. Dat betekent dat we tegen het eind van de middag op onze bestemming aankomen: de baai van Barrisdale.

Day 1 TGOC Inverie – Barrisdale

Vanaf de Old Forge Inn, lopen we de bewoonde wereld uit en de natuur in. We volgen de Inverie River naar het NO, passeren het Torr a’ Bhalbhain monument linksboven ons. We lopen over het pad en lopen richting het meer Loch an Dubh – Lochain. De bijna hoogste top die we dan op 12/13 uur voor ons zien, is Luinne Bheinn (spreek uit als Loena Venn) – 939 mtr. Misschien ligt er, zoals op de foto, nog wel sneeuw op de top.

Nadat we het meer voorbij zijn, gaan we een beetje klimmen. Nog steeds in NO richting. Het hoogste punt dat we bereiken is die dag zo’n 453 mtr. op de pas Màm Barrisdale, tenzij we besluiten tussendoor naar een andere top te lopen, maar ik gok van niet. Vanaf dat punt is het nog 3 kilometer via het pad dalen totdat wij bij ons eindpunt van de die dag komen: Barrisdale Estate en de campsite.

Daar zullen we onze tent opzetten en overnachten. Er is een bothy (tjek nummer 4) waar we wellicht kunnen schuilen als het slecht weer is, maar dat is ook weer afhankelijk van hoeveel mensen er al zijn als wij daar aankomen. Dus wellicht kunnen we bij slecht weer in de bothy zelf slapen, maar het plan is om onze tentjes gewoon buiten te pitchen. We zijn immers geen watjes 🙂 Met deze echte eerste wandeldag is onze Challenge dan ècht begonnen!

De omgekeerde route is overigens hier in een pdf beschreven:

TAGS
RELATED POSTS
Marty
Dordrecht, Nederland

Dit blog is mijn levensreis. Hier vind je de dingen die ik meemaak en waarvan ik ze de moeite vind om op te schrijven en te delen. Ga je mee verdwalen? Ik weet de weg!

Translate / Traduire
Hoeveel dagen nog tot
de TGO Challenge op10 mei 2019
79 dagen te gaan.
Recente berichten
Volg me op Twitter