Het wandelavontuur, dag 7

Dag 7: Donderdag 16 mei 2019: Baileguish – Duke’s Chair, 22,2 km

Dit bericht is onderdeel van een aantal berichten die gaan over de wandeltocht die mijn zus en ik in mei 2019 gaan lopen. Met deze berichten probeer ik mezelf voor te bereiden op de tocht. Door de route stap voor stap uit te schrijven, zie ik welke bijzonderheden we onderweg tegen gaan komen en kan ik alvast een beetje inplannen waar we wanneer zullen aankomen. Daarnaast hoop ik dat het voor jou als lezer ook leuk is om mee te gaan in onze voorpret. Op zijn minst hoop ik dat er een klein beetje informatieve waarde zit in deze berichten. Schotland is immers een prachtig land!

Vandaag is het, wat afstand betreft, een ‘rustige’ dag. We hoeven slechts 22,2 kilometers te wandelen. We lopen door Glen Feshie en Glen Feshie Forest en eindigen de dag ergens…in de middle of nowhere. Je raadt het al: het wordt weer wildkamperen vanavond.

Continue S to Stronetoper to Riv. Feshie – cross river near NN850964 (crossing the Allt Garbhlach can be difficult) – passing Glen Feshie Bothy – continue S and SE with Glen Feshie Forest on the left towards Duke’s chair – find campspot near the river

Dag 7: Baileguish – Duke’s Chair

Als het een beetje mooi weer is en droog, kunnen we wellicht een klein beetje rustig aan doen met het ontbijt. Even genieten van de omgeving, water tappen uit het watertje bij onze campspot, opbreken en weer gaan. We verlaten de omgeving van Baileguish en gaan op weg naar Glen Feshie.

Een Glen is in Schotland en Ierland de naam van een vallei die vaak is uitgesleten door een gletsjer. Glens zijn dan ook vaak lang en diep, en hebben een kenmerkende U-vormige doorsnede. Het woord glen stamt af van het Iers/Schots-Gaelische woord glean. Glen in de naam van een rivier stamt echter af van het Welsheglan, dat schoon, of gleindid, dat puurheid betekent.

Baileguish in bloei

En als je denkt dat dit hierboven een mooi plaatje is, kijk dan eens naar het filmpje hieronder. Wow, als we het zo mogen zien zoals ze het hier laten zien, weet ik niet of ik er nog weg ga 🙂 :

Glen Feshie is overigens wel een dingetje. Als er veel water stroomt, kan het oversteken een pain in the ass zijn: natte voeten of nog erger. Daarnaast is er door erosie en tijdens stormen flink huisgehouden aan de rivierbeddingen. Een brug is al jaren geleden weggeslagen en er ligt volgens internetbronnen een berg bouwhout op de plek waar een nieuwe moet komen, maar niemand die ‘m wil bouwen.

The Monarch of the Glen

Onze vetter schreef over vandaag: “In recent years the riverside sections of the path in Glen Feshie have suffered severe erosion from flash floods and crossing the Allt Garbhlach can be difficult. Ruigh Aiteachain bothy has been extensively renovated and is a welcome shelter from the rain. It even has a toilet! It was near here that Sir Edwin Landseer painted The Monarch of the Glen, one of the most famous images from the nineteenth century. Further on the path crosses a landslip prone slope which requires care. There are lots of nice campspots from the ruined ponyshed at NN 584 934, over the Eidart Bridge and further along the Geldie.”

Volgend filmpje laat een beetje zien wat we daar gaan tegenkomen. Deze wandelaars lopen (vanuit onze route gezien vanaf de overkant van de river Feshie) naar de Bothy Ruigh Aiteachain die zo ongeveer halverwege het verticale deel van de Glen Feshie staat, als wij zo’n 8,5 kilometer hebben gelopen die dag. In die bothy zouden we kunnen overnachten, maar onze route laat dat opnieuw niet toe. Wij moeten immers nog 14 kilometer! En waarom zou je luxe in een nieuwbouwbothy gaan slapen als je ook kunt wildkamperen in de middle of nowhere? Haha!

Nee, wij lopen gewoon verder en volgen de river Feshie via de linkeroever. Ik gok dat we een kilometer of 4 verder ergens zullen stoppen om onze eigen lunch klaar te maken. Het is hier onherbergzaam gebied. Telefoonbereik zal er niet zijn, dus even social media checken is er vanmiddag niet bij. Om ons heen zijn munro’s van 900+ meter hoog.

Weetje: na ongeveer 13,3 kilometer passeren we de plek waar de langste afstand in één rechte lijn door England/Wales/Scotland kan lopen zonder dat dit pad ook maar gekruist wordt door andere paden. Tjek deze link.

Na zo’n 18 kilometer buigt de river Feshie af naar rechts. Van links vandaan komt echter ook water van de river Eidart. Waarschijnlijk kunnen wij daar beneden niet zomaar oversteken en moeten we iets omhoog lopen, omdat het wat hogerop wel kan. Lukt het bij de eerste oversteek niet, dan zijn er verderop nog meer plekken waar we eventueel kunnen oversteken. Op de kaart staat dat er een waterval is. Hij liet zien dat die best spectaculair kan zijn. Duimen maar en hopen op mooi weer!

Geldie Burn

Een kilometer of 4 verder, nog steeds aan de linkeroever van wat dan de Duke’s Chair of misschien wel Geldie Burn heet, eindigen we onze 7de wandeldag met het opzetten van onze tent. Misschien hebben we toch een klein flesje whisky onderweg gescoord om te vieren dat we over de helft van onze tocht als we deze dag afsluiten.

Whoohoo!! Op naar dag 8!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven