Janssen en Janssen

Ik mag blij zijn als ik in september gevaccineerd ben…

Dat riep ik steeds. Nee, ik ben inderdaad geen wappie. Van Zuslief begreep ik de ernst van de Covid-situatie op de SEH. Maar opvattingen vanuit mijn opvoeding, de lessen vanuit het onderwijs dat ik volgde, maken wel dat ik me (nog steeds) afvraag of vaccineren nu wel zo goed voor de soort is. Virussen zijn t-lijers om het maar even zo te zeggen. Ze laten zich slecht vangen en zijn niet te bestrijden met antibiotica of penicilline. En ze veranderen, muteren continu. Het enige dat goed werkt tegen een virus is je eigen weerstand of in sommige gevallen een vaccinatie.

Tijdens onze wandeltocht door Nederland werd bekend gemaakt dat mensen met geboortejaren 1967 en 1968 werden opgeroepen voor een vaccinatie met Janssen. Laat ik nou net van 1967 zijn! Dus al wandelend maakte ik een afspraak met de GGD. Ik moest er na onze wandeling voor naar Groot Ammers, omdat in mijn woonplaats Dordrecht niet gevaccineerd werd met Janssen. Janssen leek me wel wat. Een ‘ouderwetsch’ vector vaccin. Hoewel, niet helemaal ouderwets. Meer oude wijn in nieuwe zakken.

Een virale-vectorvaccin of kortweg vectorvaccin is een vaccin dat genetisch gemodificeerd desoxyribonucleïnezuur (DNA) bevat dat in een DNA-virus (bijvoorbeeld een adenovirus) is geplaatst als virale vector. Wanneer het vaccin in een persoon of dier geïnjecteerd wordt, dringt het DNA-virus binnen in de de cellen en wekt een beschermende immunologische respons op doordat de cellen een lichaamsvreemd antigeen beginnen te produceren op basis van het genetisch gemodificeerd DNA. Bij een vectorvaccin wordt de menselijke of dierlijke cel dus zelf de vaccinproducent. Het is een nieuwe techniek die in 2020 nog niet voor de mens gecommercialiseerd werd. (Bron: wikipedia)

Ok, dus eigenlijk heb ik geen idee waar ik ja tegen zeg, maar als dit de sleutel is naar weer dingen doen zoals concerten, festivals, uit eten gaan, naar het buitenland, mondkapjes weg, graag! En als dat dan is met maar één ‘prik’, dan is het helemáál goed. 

De Prik

Enfin. Op 2 juni om 09:45 uur was ik aan de beurt. Noem me bijgelovig, maar ik had voor de zekerheid twee paracetamolletjes van te voren ingenomen. Eventuele hoofdpijn hoopte ik op deze manier voor te zijn. Het vaccineren vond plaats in een grote sporthal. Natuurlijk was ik mijn papieren vergeten maar gelukkig kon ik ter plekke een exemplaar van de eigen verklaring invullen. Ik was kennelijk niet de eerste die dat vergat. Relaxed als ik ben, kon ik mijn arm goed ontspannen en op een warm gevoel in mijn arm gedurende iets van 30 seconden na, had ik niets geen last. 

Ik was nog maar net thuis en ontving een pushbericht op mijn telefoon: ‘Mensen die nog uitgenodigd moeten worden voor een vaccinatie, krijgen geen Janssen-vaccin meer. Het demissionaire kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad over’. Het excuus was de mindere effectiviteit en de grotere kans op ernstige bijwerkingen en dat in combinatie met slechte leveringen. Dat was even schakelen. Ik heb er een paar uur aan besteed om te kijken of ik het werkelijke argument erachter kon vinden, maar heb mezelf uiteindelijk gerustgesteld met het idee dat onze ministers gewoon watjes zijn en geen zin hebben in gezeik rondom de bijwerkingen. Afgelopen week kwam het bericht dat Janssen toch grote bescherming biedt, óók tegen varianten. Het is inmiddels 17 dagen geleden dat ik mijn vaccinatie kreeg. De meeste mensen die ernstige bijwerkingen kregen, kregen die binnen twee weken na de vaccinatie. Ik ga er een beetje van uit dat die bij mij niet meer komen.

Versoepelen

Het VK gaat nog niet van slot vanwege de besmettelijke Delta-variant. Maar Nederland gaat versoepelen. Dat was het bericht waar het demissionaire kabinet gisteren mee kwam. De mensen zijn het zat en zijn aan vakantie toe. Snap ik best. Maar nu al versoepelen is volgens mijn net zoiets als met je antibioticakuur stoppen als je geen symptomen meer hebt.

In september een vierde golf?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven