Over appels

Ik geloof dat ik in ’89 mijn eerste echte PC had. In 1992 kocht ik een mooie via het PC-privé project, bij Vobis. Oef, ik word oud…o nee, ze bestaan nog!

Heel lang kon ik met Windows uit de voeten. Tot een bepaald moment. Ik heb lang gezocht op dit blog, maar ik kan het exacte moment niet terugvinden. Ik documenteerde echt zo goed als altijd alles, maar juist dit moment blijkbaar niet.

De overstap

Gelukkig weten computers altijd alles: ergens halverwege 2011 was het moment daar. Ik ging over van een Windows PC naar een iMac van Apple.

Oudje

Eerlijk? Geen moment spijt van gehad. Zoals ik cold turkey stopte met roken, zo deed ik dat ook met Windows. Hoewel, een iMac overtreft een Windows pc niet alleen in gebruikersgemak, maar vooral ook in de prijs. Daar heb ik toen flink voor moeten sparen. Maar oh, wat was ik trots en man wat werkte dat ding goed.

macOS

We zijn nu meer dan 8 jaar verder. Hij is nog niet afgeschreven, maar zoals je uit bovenstaande afbeelding kunt opmaken, kan hij niet helemaal meer mee. De laatste versie van macOS op mijn iMac is High Sierra. Hierna is Mojave uitgekomen en volgende week komt Catalina (een van de namen van mijn moeder!) uit. Maar die kan mijn oudje niet meer aan. Hij blijft dus steken op High Sierra.

Hij blijft dus een beetje achter. Maar krijgt uiteraard alle noodzakelijke beveiligingsupdates nog. Pasgeleden ontdekte ik dat er nog meer RAM geheugen in kan dan de door Apple vastgestelde 16 GB en er kan zelfs ook nog een ssd bijgeplaatst worden. Goed plan, ga ik doen dus. Hiermee krijgt mijn oudje een flinke hardware-upgrade en zal hij weer een stuk sneller worden. Het besturingssysteem kan dan nog steeds niet naar de nieuwe versie, maar werken zal ‘ie nog zeker en waarschijnlijk nog best een heel tijdje.

27‑inch iMac met Retina 5K‑display

Maar niet voor mij. Want in de afgelopen bijna 9 jaar heb ik genoeg gespaard om een hele nieuwe iMac te kopen, de 2019 versie. Opnieuw een rib uit mijn lijf, maar ik heb het er graag voor over. En laten we eerlijk zijn: we moeten gewoon snel zijn met het doen van de dingen waar we plezier in hebben. Liefst voordàt we dement of ziek worden, of nog erger, doodgaan. Dus ja, Smartie spekt Apple weer volledig met een upgrade van de oude iMac en de aanschaf van een nieuwe. YOLO!

Wederhelft die het allemaal niet zo kan boeien gaat mijn oudje overnemen en zal blij zijn als ‘ie van die ratelende hdd in de windows desktop af is. Met veel liefde ben ik de oude iMac aan het leeghalen om ‘m hopelijk volgende week -als de nieuwe er is- te installeren op dat andere bureau in de computerkamer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven